Min blogglista

lördag 1 november 2014

Lämplig allhelgonabok

Vad händer om man tar sin rädsla för döden på allvar? Bestämmer sig för att konfrontera den? Vad händer om man tar sig tid att lyssna på dem som vet hur det är när döden kommer nära? Tänk om det gör rädslan mindre. Tänk om döden blir mindre otäck om man slutar förtränga den, slutar leva som om döden inte fanns. Tänk om det går att lära sig att acceptera att döden är en del av livet.
   De frågorna ställer Anna Lindman, programmakare i SVT och nu även författare i debutboken "Den där jävla döden".
   Hur pratar man om döden undar Lindman  Och undrar om tanken på att vi en dag inte längre ska finnas, insikten att vi en dag ska dö är alltför svår att leva med.  Hur orkar man älska, bygga relationer, lära sig franska, pensionsspara, tapetsera och gå till jobbet varje dag, när vi ändå när som helst kan dö, undrar hon. För vi har ju tappat tidigare generationers insikt om död och döende eftersom döen så länge varit tabu.
  Så nu får man lära sig på nytt. Lindman  har intervjuat psykologer, terapeuter, cancerläkare, präster, begravningsentreprenörer, muslimer, kristna, judar, hinduer, ateister, politiker, artister, människor som vet att de snart ska dö och många många fler. Hon har vridit och vänt på alla aspekter av döden som skrämmer och funnit att det inte gjort henne mera rädd. Alla tankar, lärdomar och reflektioner har hon samlat i boken. För den som vill och vågar utmana sin egen relation till det slut som väntar oss alla. Meningen är förstås att vi ska bli mindre rädda för döden och kanske faktiskt lära oss att acceptera att den är en del av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar