Min blogglista

onsdag 12 november 2014

Westö i litet format

Kjell Westö är mest känd som författare till episka romaner. Senast "Hägring 38" som prisbelönats och fått välförtjänt många läsare.
   Men det är mindre känt att han ockå är/varit en flitig kolumnist. I "Sprickor. Valda texter 1986 - 2011" möter man honom i det korta formatet. Texterna är ett urval av tjugofem års verksamhet som krönikör och essäist i tidningar som Hufvudstadsbladet, Dagens Nyheter, Yhteishyvä/Samarbete, Veikkaaja och Ny Tid.
     I boken ingår också några längre texter, en reseskildring från USA, en uppväxtskildring från Helsingfors och en betraktelse över den utsatta Östersjön. Men här finns texter om musik, idrott, möten med människor och tankar om allt mellan himmel och jord. Merparten av texterna har ursprungligen skrivits på finska och många av dem har inte tidigare funnits tillgängliga på svenska. Översättningen är författarens egen. 
    Kjell Westö är en engagerad och kritisk iakttagare. Han intresserar sig för det lilla i det stora, det 
man inte genast ser men som ofta kan visa sig både viktigt och intressant när historien ska summeras . De 70 texterna i denna bok bildar tillsammans ett slags närhistoria, en bild av världen, av Finland, av Helsingfors. Och mest av författaren själv och den tid han levt i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar