Min blogglista

fredag 28 november 2014

En drottning ur tiden

   Många deckarförfattre, i synnerhet i Sverige, hänger gärna på sig epitetet deckardrottning. Även om de knappast är på prinsessnivå.
   Men idag har den verkliga deckardrottningen, P D James dött i sitt hem i Oxford vid 94 års ålder och hon var verkligen drottningen.
  Hennes böcker om polisintendet Adam Dalgliesh är kult för många, tätvävda romaner där människor och miljöer skildras trovärdigt och där de blodiga brotten inte skildras med frossandets glädje. Balans och harmoni och en återhållen stil var viktiga för henne. Läs till exempel "Fyren" från 2005, där handlingen förlagts till ön Combe utanför Cornwalls kust, eller hennes självbiografi "Dags att bruka allvar" som kom 2000. Eller den existentiella romanen "Människors barn", en stark dystopisk roman utgiven 1993. Listan kan göras lång.
    Den som är intresserad av hennes förhållande till deckare kan läsa "Talking about Detective Fiction" där hon också berättar om sina förebilder.
  Finns det någo n som kan ta upp manteln då?
  Kanske Deborah Crombie, som också skriver återhållet och med fantastisk känsla för miljöer. Tyvätt finns hon inte översatt till svenska alls. Elle Anne Cleeves, henns svit om Shetland är mycket bra läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar