Min blogglista

lördag 7 februari 2015

Barnsligt rolig

Ibland tar jag fram Bertil Almqvists berättelser om familjen Hedenhös, som är humoristiska skildringar av kända och främmande platser ur ett stenåldersperspektiv.
   I "Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige" får vi följa med på Hedenhösarnas äventyr i Vintersverige. En resa där träffar de urvikingar, tittar på farbror Hugges hällristningar i Nämforsen,  (de kan skådas än idag - det är hållbar konst), och så åker de Masaloppet - föregångaren till dagens Vasalopp.
   Boken gavs ursprungligen ut 1951 och på senare tid har det förts en stollig diskussion om huruvida Bertil A var politsikt inkorrekt när han beskriver indianer som röda. En stollediskussion med tanke på att Beril A var politisk satirtecknare också och visste att man kan och får ta ut svängarna. Dessutom är han, som alla människor, fast förankrad i sin tid och ska inte mätas med våra måttstockar.
    Serieböckerna om familjen Hedenhös gör mig på gott humör på grund av att de är både språkligt och bildmässigt underfundiga. mer än man kan säga om många av dagens ängsliga debattörer.

2 kommentarer: