Min blogglista

fredag 20 februari 2015

Klassiker i ny dräkt


Min Medelhavsodyssé fortsätter, idag med en klassiker från landet som idag heter Tunisien. Men på Appianus tid, första århundradet e Kr kallades området Karthago.
  Appianus ges ut i ny översättning från grekiska av Ingemar Langström, som tidigare översatt Suetonius kejsarbiografier. Appianus kom från Alexandria och var en betrodd tjänsteman där. Allt som allt skrev han tolv böcker om romersk historia. Av dem har ungefär hälften bevarats och de här översatta är de två som handlar om de puniska krigen. Han skrev mer än 200 år efter Karthagos förstörelse.
  "Roms krig med Kathago och Hannibal" är den rafflande berättelsen om fältherren Hannibal (hans porträtt ses på omslaget) från Karthago som år 218 f.Kr. marscherar med sin armé och en mängd stridselefanter från Spanien över Pyrenéerna och Alperna och, väl i Italien, direkt vinner två betydande segrar över romarna, bland annat slaget vid Cannae. Romarna var minst sagt skakade.
    Hannibal kom att behärska Syditalien under drygt 15 år, men misslyckades med att tvinga fram Roms fall. Han och hans armé besegrades slutgiltigt i Nordafrika 202 f.Kr., Hannibal flydde och begick senare självmord. Huvudstaden utplånades 146 f.Kr. efter att den romerske statsmannen Cato d.ä. i senaten länge upprepat mantrat: "För övrigt anser jag att Karthago ska förstöras."
Konflikten mellan Rom och Karthago brukar kallas för de puniska krigen och slutade med att Romarriket fick herraväldet över Medelhavsområdet.
  Appianus bok handlar inte bara om stora slag och magnifika fältherrar utan också om det dagliga livet i en lite lätt uttråkad armé som röjer runt i fiendeland.

1 kommentar: