Min blogglista

onsdag 11 februari 2015

En bladvändare

Kollade utbudet på bokrean idag och hittade ett antal bra pocketböcker, bland dem Graham Greens klassiska spänningsroman från 1938, "Brighton Rock" som ju också filmats nyligen. Det är poeten Erik Lindegren som i tiden översatte den till svenska på ett nyanserat språk som står sig. Omslaget här är en klassisk engelsk Pingvinutgåva.
    Det är en klassisk historia om gängkrig. 17-åringen Fred Hale kommer till kuststaden Brihton och han har en känsla av att han inte kommer att lämn den levande. Fred har varit med om att ta livet en gängledaren och lokalgangstern Pinkie i Brighton har bestämt sig för att hämnas. Hales väninna Ida är fast besluten om att sätta dit dem som mördade Hale men finner snart att hon är ute på farlig mark, ingen går att lita på.
  Greene skriver desillusionerat om de hårda villkor som människan är underkastad. Hale är släkt med Tredje mannen och Vår man i Havanna, andra små mästerverk signerade Green.
   Men något Nobelpris fick han aldrig, fast hans namn var favorittippat på 60-talet. Haken var att Green var en alltför populär berättare som talade till den desillusionerade efterkrigsgenerationen.
  Hade Brighton Rock getts ut idag hade den direkt hamnat under etiketten "spänning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar