Min blogglista

måndag 2 februari 2015

Fladdrande dagboksblad

Kvällen den 14 juli 1789 sätter sig Frankrikes kung vid sitt skrivbord i Versailles för att sammanfatta dagens händelser i sin dagbok. Det går både snabbt och lätt. Ett ord räcker: Rien. Ingenting.
    Det måste vara det något mest avslöjande ordet i historien. För inte långt därifrån, i rikets huvudstad, har den franska revolutionen brutit ut, men om detta vet Ludvig XVI ännu ingenting. Magin med en dagbok ligger just här. I att vi får det omedelbara intrycket.
   Det är vad man tar fasta på i boken "365 dagar - utdrag ur kända och okända dagböcker" som Historiska Media ger ut med Anders Bergman och Emelie Perlander som redaktörer.
  Det är en fantasieggande samling utdrag ur kända och okända dagböcker. och den första i sitt slag på svenska. Den går från antiken till vår egen tid och anteckningarna i boken ger läsaren en blandning av högt och lågt, stora och små händelser. Vi får ta del av allt från konstnären Dalis toalettvanor till regissören Lars Noréns känslor efter terrordåden i New York 2001. Mozarts svaghet för snuskigt festande och en kvinnlig upptäcktsresande på 1700-talet finns här. Födelse och död, glädje och sorg, krig och fred -allt i en salig blandning.
   Även om man kastas mellan seklerna så ger en eftertänksam läsning inblick i många tider.

3 kommentarer:

 1. Kan nog vara något för mig.

  SvaraRadera
 2. Jag har precis läst den och jag älskade den!
  http://sladdertackansbokhorna.blogspot.se/2015/02/365-dagar-utdrag-ur-kanda-och-okanda.html?m=1
  Hälsningar från Borås/Viola

  SvaraRadera
 3. Då är vi åtminstone två som älskar den!

  SvaraRadera