Min blogglista

tisdag 4 augusti 2015

Börjar så sakta

Den börjar så försiktigt, höstens bokflod. Som en liten rännil gör den sig påmind om att hösten snart finns om hörnet. Så kände jag det när barnboken "Rassel, prassel, puss" dök upp ur postlådans djup. Det är Hanna Lundström som skrivit texterna och Maija Hurme står för bilderna. Men de passar så väl ihop att det är svårt att tänka sig det ena utan det andra.
   Poesi för nybörjare kallar Schildts & Söderströms boken och visst är det en bok man ska läsa för de minsta. Det är både rimmat och orimmat och Hanna har sinne för hur ord låter och luktar, Som bebisen som "slickar svärta, smakar orden, titta vad som hänt på jorden."
   Det rasslar och prasslar, det skvalpar och,visslar och pyser. Mycket är på gång i hemmet: tandkrämen rymmer, dammsugaren hungrar, i skrubben står moppen och ser hotfull ut med gulnande hår. Ute sjunger regndroppar i snåren och man kan hitta smultron och annat som är smått. Då dagen slutar kommer natten:Ögonen tittar på sirliga skuggorpå mönster av mörker.
    Hanna Lundström skriver poesi för de minsta och rör sig varligt i barnets miljöer. Det är  en fin och stilsäker kombination av förundran, humor och realism och. Maija Hurmes illustrationer hittar samma tonart för bilderna.
  Lyckliga småbarn som får böcker som denna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar