Läser med glädje att den franska berättaren Muriel Barbery i höst kommer ut med sin tredje bok, "Alvernas liv" och den verkar mycket lovande. Trots att jag läser så mycket kommer jag fortfarande med glädje ihåg hennes bok "Igelkottens elegans".
Medan man väntar på den kan man läsa Barberys debutbok, kortromanen "Smaken". Den handlar om en gastronoms sista timmar i livet. Monsieur Pierre Arthens är världens främste matkritiker, gastronomins påve. Men han kommer att dö i morgon.
Han vet om det men han bryr sig inte.
Vid dödsrikets port söker han
desperat efter en smak som vibrerar i hans hjärta, en smak från
barndomen, en originell och underbar anrättning som
han misstänker är mer värd än alla demiddagar han har upplevt i egenskap av
fulländad finsmakare. Så han minns.
Tyst och ibland hetsigt följer han
smakminnets slingringar, dyker ned i barndomens grytor, vandrar längs
stränder och i köksträdgårdar, mellan land och hav, aromer och smaker och sina första likörer Han minns men han
hittar inte. Inte än.
Boken utspelar sig på Rue de Grenelle, i
samma fastighet som "Igelkottens elegans", den döende mannens smakminnen
alterneras med närstående personers kompromisslösa minnesbilder av
honom.
Så varför inte följa med på en gastronom
isk resa som får smaklökarna att aktiveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar