2013 kom Diana Websters första bok om hur en ung brittisk kvinna upplevde livet i Finland i början av 1950-talet. Bok två av memoarkaraktär har kommit nu, "Finland Forevermore" och den beskriver åren 1953 till 1963. Ett årtionde som författaren anser är det mest omvälvande under hela 1900-talet.
Boken är skriven på engelska, som föregångaren, men inte alls svår att ta sig igenom.
Författaren är 23 år när boken börjar och en av fyra engelskspråkiga lärare vid Helsingfors universitet. Totalt finns mer än 1500 elever som vill studera språket som öppnar världen.
Författaren är en skarp iakttagare av vardagen, av vad man kan köpa för varor, hur man umgås i tider av knapphet. Hon konstaterar att det finns många biografer men att restaurangerna är få. Och vill man komma in på en av de sällsynta restaurangerna som är öppna ska sällskapet inte prata högt och skratta, då blir de portade för att de är fulla!
Webster halkar in på amatörteater, hon medverkar i radio och i TV, som är på experimentstadiet. Hon får goda vänner, går på mottagningar och coctailpartyn, funderar över Finlands förhållande till den mäktiga grannen i öster och undrar om någon av hennes bekanta är spion.
Det är underhållande och humoristiskt och Webster får min barndomstid att leva upp. Riktigt bra läsning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar