Min blogglista

måndag 3 augusti 2015

Mystik & spänning

 Henriette Gyland är född och uppvuxen i Danmark men bor sedan ganska länge i London. Det är också de engelska miljöerna hon beskriver i sina romaner. Hennes andra bok heter "Tsarens kniv" på svenska, originalets titel är "The Elephant Girl".
   Huvudperson är tjugofemåriga Helen Stephens som lever ett enkelt liv i Goa i Indien. Hon har fortfarande svårt att känna glädje och komma människor nära efter att hon som barn bevittnat mordet på sin mamma Mimi. De hemska minnena vaknar till liv när hon en dag blir uppsökt av sin mormors advokat som vill att hon ska återvända hem till England. Helen vägrar först men när advokaten i förbifarten nämner att kvinnan som dömdes för mordet precis har släppts ut ur fängelset tänker hon om. Hon har i många år planerat hämnden på sin mammas mördare.
   Advokatens besök får Helen att tänka tillbaka på dagen tjugo år tidigare då hennes värld rasade. Hon var bara fem år och har mycket vaga minnesbilder. Men fortfarande kan hon tydligt se framför sig det hemska hon hann uppfatta från sin plats i baksätet i bilen: hur mammans bästa väninna Fay täckt av blod stod över mammas döda kropp. Fay var påverkad av droger vid tillfället och mindes inte själv vad som hade hänt. Fortfarande vet varken hon eller någon annan vad det var som egentligen hände och varför ingen av släktingarna på mammans sida ville ta hand om Helen utan hon lämnades till fosterhem, där hon lärde sig att inte lita på någon annan än sig själv.
   Helen bestämmer sig för att åka hem till England. Hon hittar ett rum att hyra hos Jason Moody, som driver ett övergångshem för utslagna i samhället. Medan Helen gör allt för att ta reda på sanningen om vad som hände hennes mamma försöker Jason komma underfund med vem Helen är. Helen vet inte om att hon leker med elden. Det finns flera personer runt omkring henne som inte drar sig för någonting när det gäller att dölja gamla sanningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar