Min blogglista

tisdag 8 september 2015

Bekännelsedikt

Märta Tikkanen fyllde 80 år den 3 april i år och det firade hennes förlag med att ge ut hennes mest lästa bok, "Århundradets kärlekssaga" från 1978, i nytryck med förord av Liv Strömquist. 
    Den har översatts till 20 språk och sålt i över 140 000 ex. i Sverige, 65 000 ex. i Tyskland och 45 000 ex. i Norge. Århundradets kärlekssaga har också haft en stor framgång som teater, bara i Tyskland har diktromanen satts upp på 50 teatrar. 
   Det är en diktroman. Lite text på sidorna, korta meningar som en dikt men ändå med känslan av att läsa en roman. I Århundradets kärlekssaga berättar om Märta som alkoholisthustru. Hur både hennes och barnens liv hänger på hur maken Henrik har det och hur man håller reda på i vilken fas han är . Tikkanen beskriver 1978 sitt liv utan krusiduller och i boken "Två" berättar hon hur situationen var i efterhand, efter bekännelsen. För visst är det en bekännelsetext, djupt omskakande och nyskapande.
   Visst är det också en roman om hur ett konstnärsäktenskap fungerar, eller inte fungerar.
   ”Sedan skapade du dig ett namn medan jag stod där med verklighet långt upp över öronen” skriver hon inte utan bitterhet på ett ställe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar