Min blogglista

torsdag 17 september 2015

Genomtänkt om idéer

 "Är svensken människa?" av Henrik Berggren och Lars Trädgårdh gavs ut första gången 2006 och blev snabbt en modern idéhistorisk klassiker. Nu har den kommit i reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".
    Med hjälp av filosofer som Kant, Rousseau och Tocqueville analyserar de den universella spänningen mellan sociala dygder och individuella frihetsbegär. Genom att göra en närläsningar av klassisker som Erik Gustaf Geijer, August Strindberg och Astrid Lindgren problematiserar de berättelsen om välfärdsstaten som en skapelse av 1930-talets socialingenjörer.
    De placerar också in vad de kallar den svenska "statsindividualismen" i en internationell kontext, framför allt genom jämförelser med Tyskland och USA.
   "Den sanna kärleken är den som sätter den andre fri", menade Carl Jonas Love Almqvist i sin klassiska och kontroversiella 1800-talsroman Det går an.
    Enligt historikerna Trägårdh och Berggren är detta den paradoxala kärnan i det svenska sociala kontraktet: ett gemenskapsprojekt som strävar efter att frigöra individen från mellanmänskligt beroende. Om nu det är möjligt.
   Som idéhistoriskt bevandrad tycker jag att det här är en bok som ökar förståelsen om spelet människor emellan och inte bara i Sverige. 500 sidor tankestimulerande läsning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar