Min blogglista

onsdag 16 september 2015

Borgå på 70-talet

  För tio år sedan debuterade Sabine Forsblom med romanen "Maskrosguden" med handlingen förlagd till arbetarklassens Borgå, en miljö som få skrivit om. Nu kommer den fristående fortsättningen på den, "Maskrosgudens barn".
   Med gott humör och sinne för talande detaljer skildras en arbetarklassfamilj på 1970-talet i den östnyländska småstaden Borgå. Här beskrivs skolan, stallet, kusinerna, bästa vännerna, de konstiga finnarna som flyttar in. Många pricksäkra interiörer från skolans knäppa värld ges och författaren tycks minnas exakt hur grym den kunde vara.
    För det mesta är vardagen tobaksmoln och tristess men ibland hoppar familjen in i Folkarn och kör i väg till avstjälpningsplatsen där kanske det stora fyndet som ska förändra allt ligger och väntar Det  är en berättelse om brytningen mellan barndom och vuxenhet, om längtan efter  tillhörighet och en egen röst.
   En god idé är det att författaren gjort upp en ordlista så att även icke borgåbor förstår texten, den är komplett med uttalsanvisningar. Här hittar man allt från bisi och brakafjärt till Musta-Maja och tjoppare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar