Min blogglista

torsdag 10 september 2015

Den ätande människan

Richard Tellström är mannen bakom de mathistoriska kunskaperna i tv-succéerna ”Historieätarna” och ”Landet Brunsås”. I boken "Hunger och törst - svensk måltidshistoria" berättar han historien om den  svenska vardagsmatkultur, från småhärsket fläsk till tacopaj, och om måltidens betydelse för våra relationer. Han gör det lättare att förstå förstå resan som har gått från överlevnadsätande till "homo gastronomicus".
   I början av 1900-talet var kosten i det närmaste ett nödvändigt ont men idag uppfattar en förkrossande majoritet minsta kanelbulle som en angelägenhet för hela världen, någonting som måste läggas upp på FB-fatet.
   Tellström försöker svara på varför vi är så fixerade vid vad, hur och när vi äter – och ger oss nya halsbrytande perspektiv på vårt förhållande till det mest mänskliga av alla kulturuttryck: måltiden.Han undrar också när maten ska bli en del av kulturen, idag sorteras mat in under jordbruks- eller livsmedelsavdelningarna.
Det är måltiden som gör oss människor till just människor, påpekar han. Varje dag, genom hela livet, uttrycker vi vår kulturella tillhörighet med det vi äter. Det är våra livsmedelsval som visar varifrån vi kommer, vad vi är medvetna om och vilken karriär vi gjort.
   Men vi mörkar och småljuger också om vad vi äter, helst lyfter vi fram de mest tilltalande bitarna, de som kan få andra att bli avundsjuka på det vi stoppat i oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar