Min blogglista

tisdag 29 september 2015

Kyrkan mitt i byn

 Carin Bergström är fil.dr i historia och disputerade på en avhandling om svenskt prästerskap. Hon har varit museichef på Skoklosters slott och chef för Kungliga Husgerådskammaren. Bland hennes böcker om svensk historia märks böcker om starka 1700-talskvinnor.
   I "Mitt i byn" berättar hon om landsbygdens hotade kyrkor och om det stora historiska värde som kyrkorna bär på. Förr i världen levde de flesta människor på landet och deras liv kretsade kring kyrkan och dess institutioner. Så det var inte bara under gudstjänsten om söndagarna de kom i kontakt med kyrkan.
Boken handlar om svenska kyrkor, det finns över 3 500, men mycket hon skriver om kyrkans roll stämmer ju även för Åland och Finland fram till 1809.
   Under nästan ett millennium har kyrkorna spridit inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst, musik och kunskap. Den kulturhistoriska insatsen står i centrum när Bergström skildrar sockenkyrkans roll i våra förfäders liv.
  Där har de visat upp sig, flörtat, samlats vid högtider och vid katastrofer, biktat sina innersta hemligheter, ansökt om intyg, betalat tionde, tvingats stå flera timmar i sträck, tiggt allmosor och fått den enda fläkten av stora vida världen som stått till buds. Kyrkan har förändras åtskilliga gånger i historien, liksom också vårt förhållande till den, men likafullt har den ända in i våra dagar funnits mitt i byn bokstavligt såväl som bildligt.
   Boken kan även ses som en inlaga i en debatt om vad vi ska göra med de många kyrkobyggnader som sällan används i dag. Flykten från landsbygden har inneburit att många står öde och tomma under stora dela av året. En opinionsundersökning har visat att svenska folket inte vill riva sockenkyrkorna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar