Min blogglista

onsdag 6 mars 2019

Alla dessa våra saker

   Sedan ett par år tillbaka är det en tydlig trend att skriva böcker om överflöd och att rensa upp bland alla saker, böcker om döstädning är populära.
   I nyutkomna "Grejen med saker" undersöker Helena von Zweigbergk vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar hon sig vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade?
    Hon vänder ut och in på sitt hem och alla dess prylar, reflekterar över vad de kommunicerar, hur de är laddade med historia men också med känslor som skam och tröst. Utforskandet sker i samarbete med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin som får fria händer i Helenas hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar helt plötsligt något annat.
    Det liknar mest en arkeologisk utgrävning som säger mycket om vår tid, våra behov och samlarimpulser. Det handlar om att omvärdera och hålla sitt seende aktivt. Om behovet av att ibland byta scenografi - och hur en leksakstax kan bli ett tecken på faderlig kärlek.
   Bokens programförklaring är: Vi lever i en bulimisk kultur. Å ena sidan ett genomkommersiellt samhälle som ser till att vi ständigt känner oss missnöjda och där svaren och tillfredsställelsen är KÖP! Å andra sidan ständiga uppmaningar om att rensa och göra sig av med. Som om befriandet av saker skulle innebära en djupare mänsklig frigörelse."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar