Min blogglista

tisdag 19 mars 2019

Genom isbjörnars ögon

Tre generationer isbjörnar: en memoarförfattare, en cirkusartist och en världsberömd djurparks­attraktion. Ibland krävs det nya ögon för att vi ska få syn på oss själva. Med det moderna samhällets framväxt som fond skildrar Yoko Tawada i "En isbjörns memoarer" människan genom tre isbjörnars ögon. Den här romanen har blivit Tawadas stora internationella genombrott.
   Yoko Tawada föddes 1960 i Tokyo men flyttade som 22-åring till Tyskland, där hon fortfarande bor. Hon skriver ibland på japanska, ibland på tyska och översätter sig själv däremellan. Sedan debuten 1986 har hon gett ut såväl romaner som poesi, novellsamlingar och essäistik, och har även skrivit dramatik och operalibretton.
    I boken beskrivs tre generationer av björnar; mormodern som skriver en bästsäljande självbiografi i Sovjetunionen, hennes dotter Tosca som utvecklar ett revolutionerande cirkusnummer i DDR, och så barnbarnet Knut som växer upp på Berlins zoo med sin djurskötare Matthias som mor efter att Tosca stött bort honom. 
   Boken är en charmig och absurd berättelse som också har en djupare klangbotten.Här  ryms frågor om att vara annorlunda, om att leva i exil och om homo sapiens motstridiga natur. Den är absolut läsvärd i en tid när både isbjörnars och Arktis existens står på spel.

1 kommentar:

  1. Spännande läsning, jag tyckte också att intervjun i babel var fin.

    SvaraRadera