Min blogglista

tisdag 5 mars 2019

En dröm om 80-talet

" Drömmen om Elim" av Vibeke Olsson är en roman om vad som kunde ha hänt - eller vad som kanske hände - i en av alla frikyrkoförsamlingar i Sverige på 1980-talet. På sitt lågmälda men målande sätt beskriver författaren här drömmen om gemenskap och ett annat sätt att leva i 1980-talets Stockholm. Här inbjuds till upptäckargrupper och julfester, och alla hjälps åt med att baka och städa.
    Kyrkans café i hörnet mellan Storgatan och Styrmansgatan är en mötesplats där vem som helst är välkommen. Ann-Charlotte kavlar upp ärmarna i caféet, och hennes man, pastor Andreas, är nästan beredd att gå hur långt som helst för att hjälpa samhällets utstötta.
   Men Simon och Kicki tycker att det går för långt. Börjar inte församlingen mer och mer likna ett psyksjukhus? Lily tänker på gamla tider medan hon putsar på de gamla silverskedarna i köket. Och precis som flera andra oroar hon sig över Malena. Det är något med henne som inte stämmer.
   Och fast tiden som beskrivs är nära förfluten så är det lätt att se hur attityderna ändrats och hårdnat. Vem hjälper idag de som behöver lite extra och vem vågar ge en hjälpande hand?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar