Min blogglista

torsdag 14 mars 2019

Många teaterspöken

 Författaren Amelie Ehrensvärd Cardell och fotografen Susanne Martinelle har besökt 13 teaterhus i olika delar av Sverige för att skriva boken "Mystik på svenska teatrar". Tidigare har de skrivit om mystik på olika slott.
   Depratat mystik och skrock med ett hundratal teaterarbetare, däribland några av våra mest kända skådespelare och artister, som Kjerstin Dellert, Michael Nyqvist, Anneli Alhanko och Robert Gustafsson. Det är samtal om märkliga skuggfigurer, obegriplig iskyla och röster ur tomma intet.Om hissar som stannar obegripligt och om någon som stiger in. Om den skräck som drabbar på vissa platser i operahuset i Stockholm och om två spöktanter på Lorenzbergsteatern i Göteborg. För att nämna några.
    Det kan vara att anrika gamla teaterhus med vindlande gångar och mörka prång är en perekt arbetsmiljö för spöken och mystik. Dessutom lever ju teatern på att skapa illusioner om verkligheten. Inte att undra på att många vittnar om oförklarliga upplevelser just på teatern.  
    Berättelserna varvas med teaterhistoria och vackra, stämningsfulla bilder. I boken ger dessutom en fysiker, en filosof, en läkare, en biskop och ett medium sin syn på ämnet som utmynnar i den eviga frågan: Är döden verkligen slutet, eller väntar något mer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar