Min blogglista

torsdag 21 mars 2019

Fröken Smilla glömd nu?

    När dansken Peter Hoegs bok "Fröken Smillas känsla för snö" kom ut för drygt 20 år sen var den väldigt omskriven men sen har både författare och bok försvunnit i glömska. Därför började jag bläddra i den när jag hittade den i hyllan nyligen - och blev fast.
   Smilla är en 37-årig grönländska som bor i Köpenhamn. Hon är lite udda, något av en enstöring och med hett temperament. I samma hus bor 6-årige Esajas, även han med grönländskt ursprung. Smilla och Esajas blir vänner, han tyr sej till henne då hans mamma har alkoholproblem och inte alltid tar hand om honom som hon borde. Men en dag ramlar Esajas ner från hustaket och slår ihjäl sej.
    Smilla vägrar tro på polisens förklaring om olyckshändelse. Hon har sett Esajas fotspår i snön på hustaket, hon är expert på snö och hennes känsla för snö säger henne att dödsfallet inte var en olyckshändelse. Dessutom var Esajas höjdrädd och skulle aldrig ha gått upp på hustaket frivilligt.
Smilla tar saken i egna händer och bestämmer sej för att ta reda på vem eller vad som tvingade Esajas upp på taket och varför han dog. En otrolig och invecklad och farlig historia kommer i dager, och den leder henne tillbaks till Grönland.
    Det här är inte en vanlig deckare. Den är vackert och aningen poetiskt skriven, och Grönland och grönländska seder och bruk fascinerar. Men samtidigt är den invecklad och historien är svår att följa, Den är både spännande och seg, och det tar mej ett tag att ta mej igenom den.Och nog förtjänar den att läsas.

2 kommentarer:

  1. Jag helt enkelt älskar Peter Høegs språk och det var Fröken Smilla-boken som visade mig vägen. Ibland kan handlingen bli just invecklad, men jag kan ta upp en bok och bara läsa några sidor för att jag tycker om flytet i texten och vändningarna i meningarna. Så jag är helt överens med dig, verkligen värd att läsa (och handlingsmässigt tyckte jag bättre om första halvan än andra).

    SvaraRadera
  2. Jag har läst många romaner av Hoeg och Smilla är en av de bästa enligt mig. Effekten av Susan är den senaste jag läst och han är alltid bra!

    SvaraRadera