Min blogglista

tisdag 26 mars 2019

Häxornas tid på Åland

 1660-talet  är en mörk tid. Det svenska rikets första häxprocess äger rum på Åland. Sammanlagt sju kvinnor halshuggs och bränns på bål. I Carina Karlssons romanen "Märket" följer vi en av dem, Lisbeta från Skarpans,på nära håll från de första anklagelserna, förhören och tortyren till avrättningen. Men historien är inte slut där, Carina Karlsson visar hur det som hänt påverkar Lisbetas familj långt fram i tiden.
    Allt började hösten 1665 under tröskningen i Ingby i Jomala socken, när några rågkärvar försvinner. Den fattiga Karin i Emkarby förtjänar en liten slant på att peka ut den skyldiga. Men kloka kärringar kan ha fel och under vintern växer och hårdnar trätan. På våren blir den tingssak och detta blir början på en händelsekedja som ingen kunde förutse.
   Olyckligtvis sammanfaller dessa händelser med att Åland får en ny häradshövding, Nils Psilander. Han har läst till präst i Dorpat och fått särskild undervisning i vidskepelse och utrotande av trollpackor. Nu ska djävulen äntligen överlistas.
   Romanen är en studie i hur skvaller och förtal uppammar misstro och sår splittring. Alla ställs mot alla och vem kan man lita på. Till och med ansedda bondhustrur kan ju ha sidor man inte kände till. Och så växer pratet och ryktena och Psilander kommer dit han vill med hjälp av illvilliga tungor. En ruskig och märkligt aktuell berättelse om hur hat mellan människor byggs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar