Min blogglista

måndag 9 december 2019

Akademiens sönderfall

Vad är det som får en mer än 230 år gammal kulturinstitution, Som Svenska Akademien, att plötsligt falla samman? Handlar det, såsom framställts,om en konflikt mellan tradition och modernitet, om frågor om makt och kön? Nej så enkelt är det inte. I "Svenska Akademien - makten, kvinnorna och pengarna" av tevejournalisterna Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds bok framgår med all önskvärd tydlighet att det handlar om ett strukturproblem i en organisation som aldrig öppet behövt redovisa sina beslut. Det man sopat under mattorna måste ge enorma pucklar!

   Bristen på transparens, det stora penningflöde man hanterar och uråldriga sekretessregler har bäddat för krisen. Man kan bara se hur akademien under hela 1900-talet har belönat de egna författarna med stora priser och många ekonomiska fördelar och det fortsätter man med f
ast alla vet att det stinker. Den makt som Akademien har blir oundvikligen korrumperande.
     Dramat om den Svenska Akademien sträcker sig i själva verket långt tillbaka i tiden. Den här duon börjar 1909 med striden mellan  Selma Lagerlöf och sekreteraren Carl David af Wirsén och den senare ansåg att Selma absolut inte var en värdig mottagare av Nobelpriset.
     Med hjälp av ett omfattande intervjumaterial,ingående research och genomgång av äldre dokument nystar författarna upp en hittills okänd och ibland avvikande bild av historien som landat i dagens konvulsioner och i en oviss framtid för ett av Sveriges starkaste internationella varumärken, Svenska Akademien.
   Kom att tänka på min mormor som brukade säga att "det finns mycket fult under fagert sken" . Tänk på det imorron när Nobelgalan går av stapeln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar