Min blogglista

onsdag 25 december 2019

En stark samling

Efter sitt genombrott som barnboksförfattare gick Tove Jansson i början av sjuttiotalet in i "en andra andning", denna gång som prosaförfattare med en vuxen målgrupp. Lika enkelt som allvarsamt -  märkligt och glasklart - berättar hon om att växa upp, om vad det innebär att leva, vad det betyder att vara människa.
   Samlingen "Romaner" som gavs ut 2017 innehåller romanerna Solstaden, Den ärliga bedragaren, Stenåkern och Rent spel och boken har en nyskriven introduktion av Boel Westin, professor i litteraturvetenskap och Tove Jansson-forskare. På omslaget Tove Jansson, självporträtt från 1936, olja på duk.
    Visst var det Mumintrollen som gjort henne berömd världen över. Tove Jansson är flerfaldigt prisbelönad och har bland annat tilldelats H. C. Andersen-medaljen och Svenska Akademiens stora pris.Men det blev också en tyngd i bagaget, att allt vara Muminmamman.
   I de här fyra romanerna skildras känsla och reflektioner kring livets stora förgänglighet och varande och läsaren kommer att finna de. Hon är också en skarp iakttagare av maktspelet mellan nära människor, som i "Stenåkern".
   Det lönar sig alltid att läsa om hennes texter, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar