Min blogglista

måndag 16 december 2019

Årets viktigaste

   I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn.Det hon påbörjade hösten 2017 med ett reportage i Dagens Nyheter växer här till en berättelse om hur boken kom till. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.
   Hon berättar om de många och långa telefonsamtalen med kvinnor som utsatts, hur de pendlar mellan viljan att berätta och skammen över det som hänt dem. Fram träder bilden av en kulturvärld som styrs av en klick som bestämmer vad man kan och inte kan komma undan med i de finkulturella kretsarna. Det är isande och skoningslöst  - och alldeles förfärligt viktigt att berätta.
   I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog.
    Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå. Och vi har inte kommit till slutet av historien än. Detta är nog årets viktigaste reportagebok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar