Min blogglista

fredag 13 december 2019

Girighet i fjällvärlden

"Rävlystnad" är titeln på Solveig Vidarsdotters tredje deckare förlagd till Jämtland. Och ordet "rävlystnad" är dialekt för att beskriva girighet och lust att lägga vantarna på mer än man behöver.
    Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats i skidorten Stora Blåsjön när den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av pisten och fjällhotellet. Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen.
    Påskfirandet kommer av sig och en känsla av misstro sprider sig. Vem kan man lita på och vad är det egentligen som är i görningen? När århundradets storm plötsligt drar in över området måste  poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret.
Samtidigt som Ingrid jobbar med utredningen befinner sig hennes särbo, renskötaren Nils Varra, på vinterbeteslandet trettio mil därifrån - och där tar han ett ödesdigert beslut. 
   Författaren är född 1971 i Jämtland. I dag bor hon utanför Skövde och arbetar som sångpedagog och författare. 2013 debuterade hon med Isvittring, den första boken i serien om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo. 2017 kom uppföljaren Nässelvrede.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar