Min blogglista

tisdag 3 december 2019

Geografins fångar

Världspolitiken har alltid styrts av geografiska förutsättningar: floder, berg, hav, råvaror naturliga gränser och källor till välstånd. Med utgångspunkt i tio kartbilder förklarar brittiske utrikeskorrespondenten Tim Marshall i "Geografins makt" världen på ett sätt som öppnar ögonen för geografins makt. I original heter boken "Prisoner of Geograpy" och den handlar om historisk tid, i nutid och  framtiden. 
   Det sägs att Napoleon glömde att begrunda geografin när han gav sig in på sitt ödesdigra tåg mot Moskva 1812, hade han studerat en karta noge hade hab insett vansinnet i planen. Det finns geografiska hinder som höga berg och stora floder som bildar naturliga barriärer och försvårar krig, Som Himalaya som skiljer de två folkrika staterna Kina och Indien åt. I äldre tid var floden Rehn en gräns som romarna insåg att de inte borde överskrida för bortom floden låg okänt och farligt land.
    Visst har tekniken gett nya infallsvinklar på geografin, drönare kan fotografera i närbild och satelliter användsför spioneri. Men stater med kloka ledare inser att vissa saker rår man inte på.
   Det här är en bok som gör att man som läsare känner sig både upplyst och klok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar