Min blogglista

onsdag 11 december 2019

Bellmans alla sidor

 Carina Burman har gjort sig känd som stilsäker biograf. Hon har porträtterat Fredrika Bremer och Klara J
ohansson liksom Gösta Ekman d.ä. Hon har också skrivit deckare och romaner.
  Nu skildrar hon Bellman med utgångspunkt i staden, tiden och de kvinnor och män som omgav honom. "Bellman. Biografin" är den mest omfattande levnadsteckningen som gjorts över Sveriges genom tiderna kanske störste diktare.Det är en volym på er än 800 sidor och ibland kan jag tycka att det är väl petigt med alla detaljer. Men, sakta men säkert växer en helhet fram, en som också skildrar den tid som var Bellmans och staden Stockholm som var hans, med krogar, människor och händelser. Helt logiskt att man har en 1700-talsvy från Stockholm på omslaget.
   Staden myllrade omkring honom. Vattenkuskar, soldater och pigor trängdes med grevinnor, tullsnokar och notarier, solen blänkte i kyrkspiror och sabelfästen. Vart man gick anade man hamnens närvaro med saltlukt, höga master och främmande språk.
     Skalden Carl Michael Bellman (1740–1795) lämnade sällan Stockholm. Han tyckte livet på landet var olidligt långtråkigt, även om maten var god. Men han var en gudabenådad poet, och i sin märkliga sångsamling Fredmans epistlar skapade han en hel värld.
    Vill man ge en julklappsbok som varar är detta ett bra val. Även om tomten riskerar få ont i ryggen av vikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar