Min blogglista

torsdag 5 december 2019

I en by vid en älv

   Marit Kaplas nu Augustbelönade bok "Osebol" hade jag skaffat innan hon vann priset. Läste en intervju med henne i Skriva på sensommaren och tänkte att den borde man läsa.
   Det enda som överraskade är formatet, 800 sidor om en lite värmländsk by vid Klarälven, byn där författaren är uppvuxen. Hon har intervjuat ett drygt 40-tal bybor och de får ge sina åsikter om smått och stort. Det blir som ett körverk med många röster. Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt. Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland.
   Osebol är en säregen läsupplevelse som saknar motsvarighet. Intervjuerna har kokats ned till lyriska vittnesmål som går rakt in i hjärtat. Boken blir till ett slags prisma som kastar nytt ljus på livet. Det är är färgsprakande, levande och lämnar ingen oberörd. Det faktum att förlaget valt att bryta texten som om det var poesi, med korta rader och täta radbyten gör läsningen njutbar också om det känns ovant först. Tänk om någon skrev om Åland på det här viset med en blandning av gamla och nya röster.

"Det ska jag tala om för dig
att mitt liv har varit som Värmland.
Berg och dalar.
Det har gått upp och ner."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar