Min blogglista

söndag 1 december 2019

Vilja av stål

    Drottning Lovisa Ulrika av Sverige, syster till Fredrik den store av Preussen och mamma till Gustaf III. I Claes Rainers biografi "Lovisa Ulrika - konst och kuppförsök" ges ett rätt heltäckade porträtt av denna ofta illa omtyckta drottning.
  Rainer är historikern och processjuristen som i Lovisa Ulrika kombinerat ett livslångt brinnande historieintresse med sin analytiska förmåga som ombud i domstolsprocesser.  Bildrik och vacker bok som skildrar en kvinna som avvek från mängden.
   En upplyst drottning med järnvilja som stod upp mot frihetstidens korrupta styre med önskan om en upplyst monarki. Tillsammans med ledande adelsmän, officerare och intellektuella organiserade hon en statskupp. Det ledde till en bråd död för många av de inblandade. Själv kom hon att svartmålas av eftervärlden.Hon var vacker och bortskämd, hade en elak tunga som inte skonade någon. Med sonen Gustaf var hon ovän på gamla dar eftersom hon förtalat Gustafs son
    Men hennes konstsamlingar grundlade Nationalmuseum, hon grundade Vitterhetsakademin och var tillika konstnärligt- som politiskt aktiv. Hon umgicks med storheter som Voltaire, Carl von Linné, Carl Gustaf Tessin. En intressant biografi som breddar bilden av 1700-talet.

1 kommentar: