Min blogglista

lördag 27 juni 2020

I dagens delade Italien

   Silvia Avallone är den italienska författare som de senaste åren fått störst genomslag internationellt vid sidan av Elena Ferrante. Romanen "Stål", om unga arbetarklasstjejer, blev en makalös och har sålt i över 75 000 exemplar.
    Den nya romanen, "Där livet är fullkomligt", rör sig i samma värld som debuten Stål: i det andra Italien, i arbetarklassens hyreskaserner och utforskar frågor om identitet och möjligheten att välja sitt liv som ung kvinna i dagens Italien.
  Man följer nio månader i sjuttonåriga Adeles liv i höghusområdet Villaggio Labriola, utanför Bologna. Adele blir gravid med den småkriminelle pojkvännen Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet att komma bort från förorten, till ett bättre liv?
     Parallellt får man följa akademikerparet Dora och Fabio i den välmående universitetsstaden Bologna. Deras relation är låst av de misslyckade försöken att få barn och ett uppbrott kommer allt närmare. När de till slut ger upp sina försök och ansöker om att bli adoptivföräldrar tänds hoppet på nytt.
   Silvia Avallone har skrivit ännu en skarp skildring av samtidens Italien. Ett Italien där klassklyftorna är avgrundsdjupa och könsrollerna bergfasta. Avallone låter osynliga trådar löpa mellan romanens olika gestalter: deras öden flätas ihop på sätt som framhäver kontrasterna i det liv en rik medelklass och en allt mer utarmad arbetarklass lever i Italien idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar