Min blogglista

söndag 14 juni 2020

Samla som hemulen!

   Att samla växter, pressa och limma in i herbarium, var ett måste när jag gick i mellanskolan. Och så skulle man lära sig namnet på dem, både de svenska och latinska. Det var ganska roligt faktiskt och man lärde sig en del.
   Nuförsöker man, med hjälp av mumintrollen, att få barn och unga att upptäcka samlandets glädje. "Hemulens herbarium" heter boken och hät får man leta, plocka och spara spännande växter tillsammans med Hemulen. Denna bok med detaljerade teckningar och intressanta anekdoter lämpar sig bra för växtentusiaster i alla åldrar.
     Visste du att ormbunken fanns redan på dinosauriernas tid? Eller att mossa inte har rötter utan något som kallas rhizoider? I Hemulens herbarium finns fakta om runt hundra vanliga växter. Olika skogstyper och andra biotoper presenteras i stil med klassiska skolplanschillustrationer.
     Dessutom innehåller boken anvisningar för hur man pressar växter, samt tomma uppslag med plats för att spara egna fynd. Pärmarna fästs med vackra band för att skatterna säkert ska hållas på plats.
Utöver artillustrationerna pryds uppslagen också av Tove Janssons lekfulla teckningar, som visar vilken skarpsynt iakttagare av naturen hon var. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar