Min blogglista

tisdag 30 juni 2020

Olle A är svår att fånga

Alla känner igen någon visa av Olle Adolphson, trubaduren som gick ur tiden redan 2004. Nu har journalisten Jan Malmborg skrivit "Trubbel, berättelsen om olle Adolphson! byggd på mycket av trubadurens efterlämnade material,
   Olle växte upp som kändisbarn i en stor etagevåning på Norr Mälarstrand, son till dåtidens stora manliga stjärnskådespelare Edvin Adolphson och hans maka Mildrid. Men Edvin är en despot, otrogen mot sin hustru och mer borta än hemma. Barndomen går i kras, pappan lämnar mamman med barnen i en trea och man säljer det älskade lantstället. ”Tidigt i livet fick han lära sig att efter varje lekfull sommar kommer en höst – då allt kan tas ifrån en” som Jan Malmborg sammanfattar det.
Och det är så livet fortsätter: i dur och i moll.
    Som ung hittar Olle vännen Sven-Bertil Taube och får genom honom en mentor i Evert Taube. De sitter på krogen, stora sällskap av blivande storheter; Lars Forssell, Beppe Wolgers, Slas, Carl Fredrik Reuterswärd och Pär Rådström, och som diktar, dricker och diskuterar ihop. Eller också sticker de ut i skärgården och seglar, eller reser till Spanien, och festar också då.
     Ofta handlar hans visor om brusten kärlek: människor som längtar bort, är otrogna, blir förälskade, och lyckliga, men så går det sönder igen, ungefär som i Adolphsons eget liv. Han fick sex barn med fyra mammor: Knut, Ellen, Maja, Linus, Carl och Erik – som alla får en egen plats i biografin. Som pappa är han kärleksfull men oansvarig, kan ta med sina barn på långa seglatser, men lika gärna lämna dem för att en fest med polarna lockar mer.
     Bra i boken är analysen av visorna, att de sätts in i sitt tidssammanhang. Men huvudpersonen, Olle, är undanglidande och att säga exakt hur det var går inte. Han drar sig undan till skuggorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar