Min blogglista

måndag 8 juni 2020

Mosander i kulisserna

   Jan Mosander vet hur gediget journalistiskt fotarbete går till. Nyutkomna " Bland myglare, ministrar och miljardärer" kan läsas som en fristående uppföljare till den personliga reportagesamlingen "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare", som kom 2012.
    Vad hände egentligen med kungafamiljens del i de jättelika släktförmögenheterna i Tyskland och Österrike? Hur kunde Hitlers rustningsminister Albert Speer lura oss alla? Visste den hyllade oppositionelle östtyske sångaren och poeten Wolf Biermann om att säkerhetstjänsten Stasi avlyssnade folk han bjöd hem? Den mest personliga texten handlar om Mosanders far och om att sonen vet för lite om vad som hände under kriget. Ett porträtt av Anders Wiklöf tecknas också, komplett med Bill Clintons besök på födelsedagskalaset ifjol.
     Beväpnad med nyfikenhet och envishet visar Mosander  vad man kan göra som journalist. Hans grävande reportage har väckt stor uppmärksamhet och belönats med Stora journalistpriset och många andra utmärkelser. Han har arbetat på Aftonbladet och Expressen, men de flesta av oss minns kanske bäst hans välkända röst från radion då han vid oräkneliga tillfällen rapporterat om stora och små nyheter från Europa.
   Det finns ingenting av det beskrivna som inte har hänt, men mycket av det har inte berättats. Det är där Jan Mosander fyller i och gör det mycket bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar