Min blogglista

måndag 29 juni 2020

Läs på egen risk

   Shirley Jacksons "Hemsökelsen på Hill House" har kallats en av 1900-talets bästa spökromaner. En amerikansk skräckklassiker som filmatiserats två gånger  och som nu också ska bli en TV-serie i tio delar på Netflix. Till och med skräckmästaren King medger att den här boken är någonting alldeles extra, och han borde ju veta. Och man ska nog läsa den medan nätterna är ljusa, som nu.
    I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt och ont.
   Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär.
    Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.,,,Inga kommentarer:

Skicka en kommentar