Min blogglista

torsdag 4 juni 2020

Motståndets mod

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe och en fantastisk spion som arbetade bakom de tyska linjerna i Frankrike med Auvergne som bas. Romanen handlar om åren 1943-44 när den tyska krigslyckan hade vänt. En kvinna som var före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur och deras mest jagade person. Hon hette Nancy Wake och hade ett skyhögt pris på sitt huvud.
   I "Befrielsen" av Imogen Kealey, som egentligen är två personer
- Imogen Robertson och Darby Kealey - skildras för första gången hennes händelserika liv i romanform. Det ska också bli film av romanen med Anne Harthaway i titelrollen.
    Det handlar om en kvinnas ofattbart svåra uppdrag att vända kriget, föra befäl över en grupp oborstade och motsträviga partisaner och med brutala medel hämnas dem som har velat skada henne.
Här finns riktigt rafflande skildringar av sabotage utförda nästan framför fiendens ögon, beskrivningar av den hämnd som drabbar lokalbefolkningen. Det är en oavlåtligt spännande berättelse om en av de mest fascinerande och okända hjältarna under andra världskriget.
    Nancy Wake skrev senare ner sina memoarer och romanen följer nära inpå det som hände i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar