Min blogglista

torsdag 1 januari 2015

För riktiga amatörer

  Idag har jag valt Agneta Pleijels bok "Litteratur för amatörer" som kom 2012.
   Hon älskar ordet "amatör", som ett så underbart mångtydligt ord, enligt ordboken älskare, icke-professionell, vän, lekman, vurmare.
  " Jo, jag har varit kritiker, är också författare, men när jag läser är det som amatör. Och när jag har skrivit om litteratur har jag velat tala till andras läsare utifrån mig själv. I höstas när jag skulle röja upp hemma fann jag de gulnade klippen. Skulle jag slänga alltsammans? Eller se efter vad där stod? Det var att möta mig själv. Vem var jag? Var jag inte som ung odrägligt brådmogen? Förmodligen. Försökte jag inte framstå som lite klyftigare än jag i själva verket var? Säkert.
   Jag gjorde ett urval. Ganska strängt, jag har skrivit mycket. Kriteriet var artiklar om författare och författarskap som betytt något viktigt för mig. Litteraturen har varit en vägvisare till konsten att leva. Urvalet bygger på det jag skrivit om litteratur i nästan 40 år, från 60-tal till idag, dagskritik och essäer", skriver Pleijel, som i vår kommer med en memoarbik om sin ungdom.
    Hon förklarar att hon står rätt främmande för den distanserade, lite svala litteraturkritik som förlorar läsandets verkliga betydelse ur sikte.
   Det mesta i Litteratur för amatörer handlar om svensk litteratur  men också om vissa klassiker och några favoriter bland polska författare.Det finns längre avsnitt om Tomas Tranströmer och Birgitta Trotzig men man får också läsa om sara Lidman, Susan Sontag., om Karlfeldts humor och varför fru Lenngren är så slitstark. En bok som inspirerar till nyläsningar, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar