Min blogglista

måndag 10 mars 2014

En gammal historia

     Atenaren Xenophon (430-354 f.Kr.)  deltog år 401 i det fälttåg som den persiske prinsen Kyros ledde mot sin bror, storkonungen Artaxerxes II. Sedan den grekiska legotruppens anförare mördats ledde Xenophon  de grekiska soldaternas strapatsrika reträtt från Babylonien genom Armenien och Mindre Asien till Svarta havets sydkust, där det fanns grekiska kolonier så att de kunde återvända till hemlandet. Det var en vansklig marsch som kostade många livet.
   Det är härifrån den litterära frasen Thalatta, thalatta! (Havet, havet!) kommer,  när de grekiska soldaterna först fick syn på havet framför sig.
       Anabasis, som betyder uppmarsch, är en av de första självbiografierna skildringarna av antikens manliga värld och ockå ett naket krigsreportage. Medryckande och med en mängd geografiska och etnografiska detaljer skildrar Xenophon återmarschen. Författaren var själv militär och en av Sokrates lärjungar och kom från en relativt välbärgad och aristokratisk familj.   Anabasis presenteras nu i Norstedts klassikerseie sin första fullständige svenska översättning av Ingemar Lagerström och med nyskrivet förord av Jesper Högström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar