Min blogglista

lördag 29 mars 2014

Hill i högform

Ibland förblir de grövsta av brott ouppklarade. Ibland går de värsta av brottslingar ostraffade. Ibland har döden en väldigt sjuk humor. Det får man skäl att fundera över när man läser Reginald Hills "Dödens bok", nyutkomen på svenska men på engelska kom den 2002 . Den är en fristående fortsättning på "De dödas samtal"där succéduon Dalziel och Pascoe är tillbaka.600 sidor ogrumlad läsfest.
   Bibliotekarien Pomona Rye fortsätter sin ljuva kärlekshistoria med detektiven Hat Bowler. Ingen anar vad som döljer sig bakom den ljuva fasaden, men allt eftersom tiden går börjar Bowler inse att något inte står helt rätt till med Rye.
   Samtidigt gör Franny Roote, den före detta brottslingen som kriminalinspektör Pascoe är besatt av, akademisk karriär. Han får överta en halvfärdig avhandling som han slutför och vinner stor respekt för. Pascoe retar sig på hans framgång och får dessutom brev från Roote där han tycker sig se förtäckta hot. Han får dock inte gehör för sina misstankar och ser ingen annan utväg än att gå vidare på egen hand .Det är dags för intendent Dalziel att klampa in på scenen och ställa saker och ting till rätta. Med sin handlingskraftiga osmidighet når han häpnadsväckande resultat.
   Reginald Hill
dog för ett par år sedan. Man får vara glad över att han var så flitig, det finns många goda Hill-böcker kvar att översätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar