Min blogglista

tisdag 25 mars 2014

En helt annan Cixi

  Änkekejsarinnan Cixi är den viktigaste kvinnan kinesisk histori. Nu har författaren Jung Chang, född i Kina men sedan länge bosatt i London, skrivit en biografi som helt förändrar bilden av konkubinen som tog makten och förde ett medeltida Kina in i modern tid. "Den sista kejarinnan av Kina" heter boken.
   När hennes make kejsaren dog 1861 sattes deras son på tronen. Genom en palatskupp skaffade hon sig makten att som förmyndare styra Kina placerad bakom en silkesskärm som skiljde henne från de manliga ministrarna.Kvinnor med makt fick inte synas då heller...
   Under hennes tid erövrade det urgamla riket alla de attribut som hör den moderna staten till: industrier, järn­vägar, elektricitet, telegraf samt armé och en flotta med modern utrustning. Det var Cixi som avskaffade vidriga kroppsstraff och förbjöd den invalidierande fotbindning på flickor.
    Hon var en för­grundsgestalt för kvinnofrigörelse och inledde arbetet för att införa parlamentariska val i Kina. Samtidigt regerade hon i en tid när landet plågades av såväl nationella som internationella kriser, bland annat boxarupproret och krigen med Frankrike och Japan.
   Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gamla synen på Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot. Sanningen var den motsaytta.

  Sund att Jung Chans böcker är förbjudna i Kina när de säljs över hela världen. Men diktatorer följer sina nyckfulla lagar, inte bara i Kina.Vi som får läsa boken får ta del av en väldokumenterad och välskriven bok om en svartmålad maktkvinna.

2 kommentarer:

  1. En bok som jag är otroligt sugen på!

    SvaraRadera
  2. Du blir inte besviken, en riktig läsfest som också ger ny kunskap.

    SvaraRadera