Min blogglista

onsdag 12 mars 2014

Ruggigt men nyttigt

   Vladimir Putin, en före detta militär och KGB-agent som valdes till Rysslands premiärminister 1999 och president ett år senare, har länge varit den västerländska pressens favorit. Han har lyckats marknadsföra sig själv som en upplyst ledare stadigt placerad vid Europas östra gräns. Fast den bilden krackelerar för var dag som krisen på Krim vidareutvecklas.
  En som inte höll med om att Putin är förträfflig var journalisten Anna Politkovskaja, mördad i Moskva hösten 2006. Mördare och uppdragsgivare blev aldrig gripna.

    I boken "Putins Ryssland", som kom på svenska 2005 och finns i pocket, avslöjar hon både personen och varumärket Putin. Hon hävdar att han är det makthungriga resultatet av sin egen historia inom säkerhetstjänsten och att han därför ständigt vill slå ner alla tecken på uppror eller oroligheter inom landet. Och Putin räknar förstås Ukraina som sin maktsfär där han måste ha kontroll.
  Bokens läsare får så ta del av avslöjanden om maffians affärer och skandaler i provinserna, korruptionen inom militären och rättsväsendet, och sanningen bakom gisslandramat på teatern i Moskva. Boken är nyttig läsning fast den inte är ny. Hon påminner om att Ryssland är ett land där mycket sker i kulisserna och där folk har kort minne. Och hon påpekar en viktig sak, den folkvalda duman agerar inte på folkets men på Putins uppdrag. Därför får han alltid igenom sin vilja.

  Det är en ruggig men nyttig bok som borde vara obligatorisk läsning för ledare i väst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar