Min blogglista

lördag 1 mars 2014

Ett spöke som vägrar dö

  Det oundvikliga rycker närmare, Ryssland och dess ledare Putin har beslutat att ingripa militärt i Ukraina för att skydda de etniska ryssarna där- och vem blir förvånad. I år har det gått 100 år sedan första världskrigets utbrott och även då var Ryssland en mäktig aktör. Får se vart dagen beslut tar herr Putin och världen.
  Då kallades moderörelsen panslavism och Rysslands tsar lovade skydda alla slaver på Balkan. Det här med nationalkänslor och skydd är ju en pålitlig knapp för att utlösa krig och konflikter. Att den används just 2014 visar hur lite världen och politikerna förändras. Det är "affärer som vanligt" som gäller, vem som kommer i kläm är inte intressant. Och nu har ju Putin haft sina spel och sin plats i rampljuset och kan återgå till den gamla maktleken.
  Den som vill känna histotriens kalla vingslag kan med fördel läsa boken "1914" av Jan Olof (Jolo) Olsson, (1920 - 1974) det finns ingen bättre beskrivning av krigets bakgrund än den.
  Jolo skrev ju också en fortsättning, "Den okände soldaten" och "Rivna fanor" om man vill läsa mer det vansinne som vi beskriver i termer av krig.
  Bilden föreställer förstås Jolo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar