Min blogglista

fredag 9 maj 2014

Alltid dessa Tudors

   Ätten Tudor fortsätter att fascinera. Ständigt nya filmer, tv-serier och romaner.
Nu har en sprillans ny biografi över Elisabet I getts ut på svenska, "Elisabet I. Historien om drottningen och hennes förtrogna" av brittiska historikern Anna Whitelock. På engelska heter den "Elisabeth's Bedfellows". Och ordetr bedfellow ska inte förstås i modern mening av sexuell lekkamrat i sängen. Drottningen sängkamrater var nobla kvinnor som hörde till hennes nära uppvakning och en av uppgivterna var att sova hos drottningen, som var både mörkrädd och hade svårt att sova, och hålla henne sällskap genom natten.
   Elisabet I, var enda överlevande barnet till Henrik VIII och Anne Boleyn och tillträdde den engelska tronen 1558. Få personer i världshistorien är lika mytomspunna som hon. Hennes långa regentperiod ses som en politisk och kulturell guldålder och hon själv anses vara en av Englands mest betydelsefulla regenter.

  Den här biografin skiljer sig  från andra för genom att berätta Elisabets levnadshistoria utifrån vad som skedde i hennes privata gemak. Whitelock en mycket initierad och närgången bild av drottningens liv och leverne från tonåring till åldrande kvinna. Bland skandaler och intriger träder de kvinnor fram som var satta att vakta hennes kyskhet, hälsa och fruktsamhet men också de män med maktpolitiska ambitioner som uppträdde som hennes friare, däribland den svenske regenten Erik XIV.
  Många vardagliga detaljer, om hygien, påklädning och umgänge beskrivs och man lider med drottningen som alltid var påpassad och omskvallrad och även ständig måltavla för konspirationer.
  Anna Whitelock har tidigare skrivit en biografi över Mary Tudor, Elisabets halvsyster och känd som Bloody Mary. Den finns inte i översättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar