Min blogglista

måndag 19 maj 2014

Till skeppsbyggarnas land

   I "Skeppsbyggarland" skildrar Kurt Gullberg hur skeppsbyggeriet utvecklades i Sydösterbotten under 1800-talet. Under seklets första årtionden byggdes i huvudsak bondeskutor påvarven i strandbyarna från Närpes till Sideby. Men efter Krimkriget  ökade efterfrågan på stora fartyg som kunde segla på oceanerna. Skeppsbyggmästare och timmermän byggde hundratals fartyg för redare i Kristinestad och sjöfartstäderna vid Bottenhavets kuster, och inte minst för redare på Åland.
  Berömda fartyget Leo, som Ulla-Lena Lundberg skriver om, var byggd i Sideby och många ålänningar bodde nära de österbottniska varvsplatserna och övervakade byggena.
     Boken börjar med nyfunnet skriftligt material i skeppsbyggmästare Josef Jansons gård i Sideby och tidigare publicerade arbeten om skeppsbyggeri och sjöfart har också kunnat kompletteras med uppgifter som inte tryckts tidigare.
  Boken är fyllig, över 400 sidor, snyggt layotad och har ett förträffligt skeppsregister där man hittar massor av fakta. Den här boken är nog ett måste för alla sjöfartsintresserade och inte minst för Ålands del är den högintressant..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar