Min blogglista

lördag 10 maj 2014

Lyckan i en gammal gård

  Många drömmer om att få bo i ett gammalt trähus med själ och snickarglädje.
 I Sara Bergströms bok "Lyckan är en gammal gård - En bok om att bo i Stundarsbyn"  får man möta femton familjer som förverkligat den drömmen och berättar hur det gick till när de hittade sina hus. Och det är inte vilka hus som helst - alla stod de tomma och öde och har flyttats och timrats upp på nytt. Boken är en kärleksfull beskrivning av den byggnadsvård som bedrivs i gårdarna intill Stundars museum i Korsholm. 
   Det var i början på 1970-talet som ett helt bostadsområde med enbart rivningshotade österbottniska bondgårdar började byggas upp här. Byggarnas idé var unik i Finland och beskrevs som så vansinnig att den var intressant. I boken får man vandra runt bland allmogemöbler, schabloner, rödmyllade stockväggar, mormorsrabatter, hönor och hästar. Stundarsborna ger generöst med tips och inspiration till den som tänker renovera ett gammalt hus eller som kanske har drömmar om att en dag göra det.
  Författaren är nyhetschef vid Yle Österbotten och bor själv med sin familj i Stundarsbyn. Det här är hennes första bok. Linus Lindholm som tagit de stämningsmättade bilderna är till vardags fotograf på Vasabladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar