Min blogglista

måndag 24 september 2018

Gardell om sin mamma

I höst återkommer Jonas Gardell till det stora episka berättandet med romanen "Till minne av en villkorslös kärlek".
    Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender, många sådana.
   Men främst är romanen ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född på 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor och som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!
   Ingegärd hittar Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen. Precis som hos Lena Andersson blir detta en berättelse om hur folkhemmet byggdes.
   När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.
   Det är en episkt böljande roman, 552 sidor, om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får alla ramar
att spricka.

2 kommentarer:

  1. Gardell kan verkligen skriva så att man blir berörd på djupet. Ser fram emot hans nya teveserie som kommer kring jul. Den här boken måste jag förstås också läsa, trots att han nämner vår närmaste lilla tätort Rimbo i boken som någon som är så fult att fåglarna flyger upp och ned för att slippa se ;)

    SvaraRadera
  2. DEt är lustigt för här på Åland säger man att kråkorna flyger upp och ner över Jomala kommun för att slippa se eländet...

    SvaraRadera