Min blogglista

onsdag 12 september 2018

Ön Lewis än en gång

   Peter May är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Hans Lewis-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser. I höstens roman "Harris Tweed", som i original heter "I'll Keep You Safe" tar han läsarna med till Lewis och tweedväveriernas värld.
   Niamh och Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris, där de ska marknadsföra sina tyger, upptäcker Niamh först att Ruairidh har en affär, och blir sedan vittne till hur han och hans älskarinna dödas av en bilbomb.
    Förtvivlad återvänder Niamh till Yttre Hebriderna och till den avlägsna klipptopp som varit deras gemensamma hem. Hon ser tillbaka på sitt liv med Ruairidh och försöker desperat komma på vem som skulle kunna ha velat se honom död.  Den franska polisen, som till en början misstänkt terrorism, har nu skickat kriminalaren Sylvie Braque efter sin huvudmisstänkta: Niamh själv. De båda kvinnorna dras under utredningen allt närmare varandra och mot en dödlig, hänsynslös fiende.
   Miljöbeskrivningarna är som vanligt helt i en klass för sig men upplösningen på romanen är helt oväntad. Jag säger inte hur...


1 kommentar:

  1. Som jag såg fram emot den här romanen efter att ha läst Coffin Road och verkligen älskat miljöbeskrivningarna och även handlingen, men så besviken jag blev. Hoppas att han återgår till sitt vanliga sätt att skriva.

    SvaraRadera