Min blogglista

söndag 16 september 2018

Klein benar upp Trumps USA


 I sin nya, hyperaktuella bok,  "Nej är inte nog" som finns i pocket tar sig Naomi Klein an fenomenet Donald Trump. Trumps valseger var en politisk chock. Men varför vann han? Vad kan vi göra för att saker och ting inte ska bli värre?
   Trump må vara extrem, men han är ingen utomjording utan snarare resultatet av flera av de farligaste trenderna i politiken under de senaste femtio åren. Trump är, som Klein ser det, ett slags blandning av människa och företag. Ett levande supervarumärke, där hans familj fungerar som egna små varumärken.
    Trumps seger är i realiteten en kupp av storföretagen men också konsekvensen av nyliberalismens misslyckande. Försöken att privatisera allt, inklusive den politiska demokratin, har nu lett till ett USA med en VD i toppen, en superhjälte som säger sig rädda folket från allt som hotar.
   Men det han i själva verket står för är en rasism och ett kvinnohat som tillåtits växa eftersom det liberala USA inte på allvar har konfronterat den ekonomiska och politiska eliten. Trump är en amerikansk arketyp, men varianter av honom finns nu i nästan alla länder i världen.
    Men boken lägger också fram en plan för hur vi kan förutse kommande chocker och förebygga dem, inte bara med motstånd utan även med tydliga alternativa program som kan konkurrera ut den trångsynta nationalismens primitiva lockelse.En intressant om än bitvis väl trosviss analys av läget.

1 kommentar:

  1. Intressant. Jag har Naomi Kleins tidigare bok om klimatet kontra kapitalismen och skall läsa den först, men det här verkar vara ännu en viktig bok av henne.

    SvaraRadera