Min blogglista

torsdag 13 september 2018

Två stora norrmän

Hur blev Edvard Munch en av världens mest berömda konstnärer?
Den frågan försöker Karl Ove Knausgård besvara i boken "Så mycket längtan på så liten yta". Idén till boken fick han när han var kurator för en utställning på Munchmuseet i Oslo 2017 och träffade på många målningar som inte är världskända.
   På ett högst personligt sätt närmar sig Karl Ove Knausgård både kända och okända bilder av Munch i ett försök att hitta vad det är i dem som står på spel och på vilket sätt de lever vidare i vår kultur. Han åker till platser där Munch levde, talar med konstkännare och konstnärer - men först och främst skriver han om sitt eget förhållande till Edvard Munch utifrån den naiva frågeställningen: vad är konst och vad ska vi egentligen ha den till?
    Knausgård bland annat valde ut flera målningar, grafiska tryck och skulpturer som aldrig tidigare visats för allmänheten. Om utställningen skriver Knausgård: Jag ville visa okända bilder utifrån föreställningen om att man då kunde se Munch som om det vore första gången, som det han var, en målare som aldrig slog sig till ro och som aldrig stelnade.
   Boken avslutas med att Knausgård köper ett grafiskt blad signerat Munch.Två stora norrmän som hittat varandra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar