Min blogglista

söndag 2 september 2018

Maffia både här och där

Tio år tog det för verkligheten att komma ifatt texten Maja Lundgren gav ut 2007 med romanen "Myggor och tigrar". Då, 2007, fnyste etablissemangets representanter avslöjanden om sexism och härskarfasoner i det stockholmska kulturlivet - med namns nämnande av de olika aktörerna. Det väckte ett ramaskri då. Det gör det inte längre, inte efter allt som avslöjades hösten 2017.
  
Men Maja Lundgren fick bära hundhuvudet, hon kritiserades av både kvinnor och män för att vara osann, överdriven och galen. Man sköt på budbäraren från alla håll.
  När romanen nu återutges i pocket ser man att jämförelsen i Myggor och tigrar är en trovärdig och skarp skildring av camorran i Neapel och maffiafasoner i svenskt kulturliv. I boken beskrivs författaren Maja Lundgrens erfarenheter från Aftonbladets kulturredaktion och parallellt med detta skildras hennes möte med Neapels undre värld.
   Boken är en väl insatt samtidsskildring och en uppgörelse med manliga kotterier och översittarfasoner och man får hoppas att den nu blir läst och bedömd med andra ögon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar